Geselecteerde amateur dansscholen uit Vlaanderen en Nederland krijgen de kans om hun choreografie├źn gedurende een tweedaagse festival te tonen voor een groot publiek en een professionele jury.
In het tweede deel, na de pauze, geven de twee meest toonaangevende dansopleidingen voor jongeren tot 17j uit Vlaanderen namelijk : de Koninklijke Balletschool Antwerpen ( KBA) en Kunsthumaniora hedendaagse dans Wilrijk ( KDW), een gastoptreden aangevuld met een professionele dansschool uit het buitenland ( voor deze 5de editie is dat Tanz gymnasium Essen Werden). De 10 geselecteerden zullen intensief begeleiding krijgen onder volgende praktische realisatie :
– choreografen Michael Lazic en Elles Grzybek bezoeken alle finalisten op hun locatie en geven telkens een intensieve dag workshop
– de groepen worden naar het Zuiderpershuis uitgenodigd en krijgen verder workshops van ex-dansers van het Koninklijk ballet van Vlaanderen en van Les Ballets c de la b
Hierdoor verbeteren en verfijnen de dansscholen hun techniek en uitvoering en worden de amateur choreografen nog verder bijgestaan . Tijdens het festival kiezen publiek en jury hun favorieten en winnen volgende prijzen:
voor de publiekslieveling : – titel publiekslieveling Dans aan de Stroom amateur klassieke dans of hedendaagse dans
– geldprijs van 300 euro
– gastoptredens door Jeugd en Dans
voor de jury favoriet : – titel jury favoriet Dans aan de Stroom amateur klassieke dans of hedendaagse dans
– geldprijs van 400 euro
– gastoptredens door Jeugd en Dans en openen de volgende editie van Dans aan de Stroom festival
– krijgen een dag bezoek aangeboden door KBA en KDW
Ons doel is een interculturele dialoog bij de dansscholen te stimuleren en door vernieuwing vooral op zoek te gaan door originele stijlen te mengen met niet evidente elementen uit andere dansrichtingen. We willen graag de jongeren, die deelnemen aan dit festival, uitdagen om buiten hun vertrouwde stijl te stappen en het publiek tonen dat het begrip illegaliteit geen plaats kent in de danswereld. Integendeel, door het aanbieden van een zo breed mogelijk divers platform zullen de individuele dansstijlen uitgenodigd worden zich te vernieuwen en vooral: ze zullen mekaar verrijken.